Prečo je chmeľ pre pivo zásadnou surovinou?

Chmeľ je surovinou, bez ktorej by pivo nebolo pivom. Vďaka kvalitnému chmeľu získa pivo, jedinečnú chuť, patričnú horkosť, príznačnú arómu, a tiež prirodzenú stabilizáciu. Chmeľ a slad sú tak dvomi surovinami, ktoré majú najvýraznejší vplyv na výslednú chuť a kvalitu piva.

Chmeľ otáčavý je po slade hneď druhou rozhodujúcou surovinou na prípravu piva. Na výrobu piva je používaná samičia rastlina chmeľu, vďaka ktorej pivo získa najmä príjemnú horkosť, ale i príznačnú arómu, ktorú i z diaľky rozpozná každý milovník piva.

Aké má pivný chmeľ vlastnosti?

Chmeľ je vzácnou surovinou, ktorá dáva pivu dušu, o čom svedčí i jeho cena. Chmeľ je najdrahšou surovinou na výrobu piva, avšak šetriť sa na ňom veru neoplatí, bez dostatočného množstva chmeľu pivo stráca na chuti i kvalite.

Na výrobu piva existujú stovky rozličných druhov chmeľu, počas varenia sa z neho uvoľňuje mnoho olejov, esterov a iných zdraviu prospešných látok, čo z piva pri primeranej konzumácii robí i medicínsky nápoj, podobne ako je to pri nápoji Rochester ginger či medovine. Kvalitné domáce pivo z výberového chmeľu je tak nie len pôžitkom pre mužov, ale môže byť i vhodným darčekom pre ženy.

Chmeľ je to, čo dodáva pivu jeho charakteristickú chuť.